Koop gemakkelijk jouw losse thee bij Theeboetiek Jolien
 0,00 0

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.

 0,00 0

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.

Koop gemakkelijk jouw losse thee bij Theeboetiek Jolien
Binnen 1 - 3 dagen verzonden | Gratis sample bij bestelling | Gratis verzending in Nederland vanaf €60

Hoe zet je het beste verse thee

Hoe zet je het beste verse thee

Hoe zet je het beste verse thee. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar in werkelijkheid komt er wel iets meer bij kijken dan alleen heet water over de thee gieten en het een paar keer in je water dompelen.

In deze blog neem ik je mee in wat erbij komt kijken om een kop verse thee te zetten. Ik bespreek onder andere waarom het belangrijk is om je verse thee op een bepaalde manier tee zetten, wat er mis zou kunnen gaan, het belang van de watertemperatuur waarmee je thee zet en nog veel meer. Ik leg je ook uit wat het verschil tussen verse thee en theezakjes uit de supermarkt is. En ik geef je extra tips voor de perfecte kop verse thee.  

Waarom verse thee op een bepaalde manier zetten?

Verse thee bevat verfijnde smaken en aroma’s die alleen maar tot hun recht komen als je de thee op een goede manier zet. Belangrijke factoren die bijdragen aan de meest optimale smaak van je thee zijn de temperatuur van het water, de hoeveelheid losse thee. Als je er voor zorgt dat dit allemaal in balans is kan je genieten van een heerlijke kop verse thee met een rijke en volle smaak. Deze smaak krijg je nooit als je thee zet met een snelle zetmethode die ongecontroleerd is.

Wat gebeurt er als je thee op de verkeerde manier zet?

Wat de meeste mensen niet weten is dat als je verse thee niet op de goede manier zet je kan eindigen met een kop thee die bitter is of flauw van smaak is. Heb je het water te heet? Dan kunnen de fijne theeblaadjes verbranden, waardoor je kop thee bitter van smaak wordt. Als je water te koud is dan zorgt dit ervoor dat de smaak niet goed vrijkomt. Hierdoor wordt je kopje thee slap en smaakloos. Als je thee te lang of te kort laat trekken kan dit de smaak ook negatief beïnvloeden. Te lang zorgt voor bitterheid, terwijl als je de thee te kort laat trekken de thee flauw van smaak wordt.

Extra tips voor verse thee

 1. Water: Als je verse thee gaat zetten is belangrijk om altijd vers en koud water te gebruiken. Kook voor elke kop thee weer vers water. Water wat je meerdere keren hebt laten koken verliest zuurstof. Dit kan de smaak van de thee beïnvloeden.
 2. Temperatuur: De verschillende theesoorten hebben elk hun eigen temperatuur van het water waarmee je de thee zet. Groene thee zet je meestal met een temperatuur die tussen de 70 à 80°C ligt. Voor zwarte thee kan je een tempratuur tussen de 90 à 100°C aanhouden.
 3. Trektijd: Elke theesmaak heeft een optimale trektijd het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Voor groene thee ligt dat tussen de 2 à 3 minuten. Zwarte thee heeft wat langer de tijd nodig meestal 3 à 5 minuten.
 4. Voorverwarmen: Het is ook belangrijk voor je thee gaat zetten om je theepot of glas voor te verwarmen met heet water. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur stabiel blijft tijdens het trekken.
 5. Gebruik voldoende thee: Gebruik per kop thee ongeveer 2 gram thee. Dit kan je makkelijk afmeten met een handig thee maatschepje. Of volg het zetadvies van de thee die op de verpakking staat.

Verschillende soorten verse thee

 1. Groene thee: deze thee staat bekend om zijn verfijnde en heeft soms ook een wat grasachtige smaak. Deze thee zet je met water die een lagere temperatuur heeft. Groene thee heeft een kortere trektijd.
 2. Zwarte thee: de thee is krachtiger van smaak en bevat meer cafeïne. Deze thee zet je met kokend water en laat je langer trekken.
 3. Oolong thee: half gefermenteerde thee. De smaak van oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in. Je zet de thee met water wat een temperatuur heeft van 85 à 90°C en laat je 3 tot 4 minuten trekken.
 4. Witte thee: subtiel en zacht van smaak. Zet de thee met water wat een temperatuur heeft van 75 à 85°C. De trektijd van deze thee is 2 tot 5 minuten.
 5. Kruidenthee: eigenlijk is het geen echte thee, omdat het geen bladeren van de theeplant (Camellia Sinensis) bevat. Kruidenthee heeft een langere trektijd en kan je met kokend water zetten. Je kan ook gerust meer thee gebruiken omdat het vaak zwaardere ingrediënten bevat.

Het verschil tussen losse thee en theezakjes

Verse thee wordt ook wel losse thee genoemd. Het bevat grotere en minder bewerkte theebladeren dan de thee die je in de zakjes uit de supermarkt vindt. De kwaliteit van de thee in theezakjes is een stuk minder. Door de fijner gemalen theeblaadjes en andere toevoegingen. Losse thee heeft een rijkere en volle smaak, omdat de theebladeren meer ruimte nodig hebben om uit te zetten en hun smaken volledig aan het water af te geven. Theezakjes zijn makkelijk voor onderweg. Wil je genieten van thee met pure smaken? Dan is losse thee de beste keuze. Je kan ook zelf theefilters vullen met losse thee en deze meenemen voor onderweg of op kantoor.

Conclusie

De perfecte kop thee zetten is een kunst die geduld, tijd en aandacht voor detail vereist. Zorg ervoor dat je de juiste watertemperatuur, trektijd en hoeveelheid losse thee gebruikt. Op deze manier kun je een lekker kopje thee zetten waarin de smaken en aroma’s volledig tot hun recht komen. Of je nou liefhebber van groene, zwarte of witte thee bent. Het gebruik van losse thee in plaats van kant en klare theezakjes zal je thee momentje aanzienlijk verbeteren.

Neem de tijd om je kopje thee goed te zetten en geniet van elke slok thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Sylvester Vos schreef:

  Goede informatie, advies en tips. Het is zeer bruikbaar

  • Theeboetiek Jolien schreef:

   Dank je wel!

Volg ons op social media!

Doe mee aan winacties, ontdek leuke recepten en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Facebook
Instagram

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!

Volg ons op social media!

Doe mee aan winacties, ontdek leuke recepten en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Facebook
Instagram

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!

Klantenservice

Theeboetiek Jolien
Janninksweg 93
7513 DH Enschede

Tel: 06-86150153
Mail: contact@theeboetiekjolien.nl

KVK: 78118921
BTW: NL004846754B90

Copyright © 2023 - 2024 Theeboetiek Jolien

[Webdesign by EvoWeb]

Theeboetiek Jolien
Janninksweg 93
7513 DH Enschede

KVK: 78118921
BTW: NL004846754B90

Tel: 06-86150153
Mail: contact@theeboetiekjolien.nl

Copyright © 2023 - 2024 Theeboetiek Jolien

[Webdesign by EvoWeb]