0,00 0
Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.

 0,00 0
Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.

Binnen 1 - 3 dagen verzonden | Gratis sample bij bestelling | Gratis verzending in Nederland vanaf €60
Voetbal

EK thee - oolong sinaasappelbloesem

Liever iets anders als bier? Neem onze EK thee.
Gebruik code EK10 voor 10% korting. Geldig t/m einde EK.
Klik hier

Smaak van de maand: Sweet mango
Gebruik code sweetmango voor 10% korting. Geldig t/m 30-6-2024

Wat is oolong thee?

wat is oolong thee

Een duik in de traditionele Chinese theekunst

In de wereld van theeën is er een bijzondere schat die nog niet volledig is ontdekt door de Westerse theeliefhebbers: oolong thee. Met zijn roots diep geworteld in de traditionele Chinese theecultuur, biedt oolong een verfijnde en unieke smaakervaring die de tand des tijds heeft doorstaan. Wat is oolong thee nou precies? Het is een traditionele theesoort die tussen groene thee en zwarte thee inzit.

Hoewel deze thee in Aziatische landen een sterke aanwezigheid heeft en alom wordt gewaardeerd, is het in de Westerse wereld nog relatief onbekend. Het is echter een van de bekendste en beste theesoorten die er bestaat, en het wordt hoog tijd dat het de erkenning krijgt die het verdient.

Het productieproces

Het productieproces van oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in, maar met een opvallend verschil: het fermentatieproces is korter. Deze verwerking geeft oolong zijn kenmerkende eigenschappen en smaakprofiel.

Na het plukken van de theeblaadjes worden ze met de hand gerold, waardoor de bladeren hun karakteristieke vorm krijgen. Vervolgens ondergaan ze een kortere fermentatieperiode dan zwarte thee. Wat oolong onvervangbaar maakt, is het roosterproces dat volgt. De gerolde theebladeren worden voorzichtig in pannen geroosterd, waarbij de fermentatie wordt afgebroken en de unieke smaken van oolong zich ontwikkelen.

Het karakter van Oolong thee

Deze speciale verwerking geeft oolong zijn onderscheidende karakter. De thee kan variëren van licht en bloemig tot vol en rokerig, afhankelijk van factoren zoals de oxidatiegraad (deze zit tussen de 10 en 75%) en de duur van het roosterproces. Het resultaat is een thee die complex en intrigerend is, een perfecte balans tussen groene en zwarte thee.

Hoe kan jij herkennen wat oolong thee is?

Je herkent ze als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geoxideerde soorten tot een zwart draadachtig voorkomen voor de meest geoxideerde oolongs.

Ontdek Oolong thee

In de Westerse wereld begint de ontdekking van oolong thee pas. Terwijl we ons meer bewust worden van de diversiteit en complexiteit van thee, is het tijd om een plaats te geven aan deze traditionele Chinese schat in onze eigen theecollecties. Experimenteer met verschillende oolong variëteiten en laat je verrassen door de rijke wereld die deze thee te bieden heeft.

Wat is oolong thee? Het is niet zomaar een thee; het is een kunstvorm, een ambacht dat generaties lang is doorgegeven. Met zijn unieke productieproces en onvergetelijke smaakprofielen verdient oolong een ereplaats in de wereld van thee. Dus, waar wacht je nog op? Zet een kopje thee, laat je zintuigen ontwaken en dompel jezelf onder in de betoverende traditie van deze buitengewone thee.

Bij het zetten van oolong thee zijn de volgende dingen belangrijk:

 • De hoeveelheid thee die je gebruikt 2 gram is voor de meeste soorten een goed uitgangspunt. Je zou het afhankelijk van de kwaliteit tot wel 5 keer kunnen opgieten!
 • De temperatuur van het water de richtlijn hiervoor is tussen de 80 en 90 graden.
 • De tijd om de thee te laten trekken het beste laat je de thee tussen de 2 en 3 minuten trekken. Op deze manier krijgen de theeblaadjes voldoende tijd om zich te ontvouwen en hun smaak af te geven.

Bekijk hier mijn assortiment oolongthee

Wist jij dat?  De term ”oolong” bekent ”’zwarte draak” in het Chinees? Laat even een reactie achter of jij dit wist. Of niet natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Volg ons op social media!

  Doe mee aan winacties, ontdek leuke recepten en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

  Facebook
  Instagram

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

  Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!

  Volg ons op social media!

  Doe mee aan winacties, ontdek leuke recepten en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes!

  Facebook
  Instagram

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

  Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!

  Klantenservice

  Copyright © 2023 - 2024 Theeboetiek Jolien

  [Webdesign by EvoWeb]