Je hebt net een mooie losse thee gezet. Alles klopt: een fijn moment voor jezelf, een mooi theeglas, goede blaadjes. En dan… smaakt je thee ineens wrang en onaangenaam. Zonde! Je vraagt je af: Wat doe ik verkeerd? Geen zorgen je bent zeker niet de enige. In dit blog leg ik je uit waar het aan ligt én hoe je jouw thee op een eenvoudige manier weer lekker laat smaken.
Veel mensen denken dat groene thee van zichzelf bitter is, en accepteren dat dus maar. Maar in de praktijk blijkt dat de meeste mensen hun thee simpelweg verkeerd zetten. En dan komt de vraag vaak terug: Waarom smaakt mijn thee niet lekker, terwijl ik toch goede losse thee gebruik?
Het antwoord is bijna altijd hetzelfde:
Je gebruikt water dat te heet is.
Vooral bij groene thee (maar ook bij witte en sommige oolong soorten) geldt: als je het overgiet met kokend water, verbrand je de blaadjes. Hierdoor komen tannines vrij de stoffen die zorgen voor die bittere, wrange smaak. En dat is dus precies wat je proeft als je denkt: deze thee smaakt niet lekker.
Ik heb jarenlang gedacht dat ik geen groene thee lustte. Steeds weer had ik dat bittere, droge mondgevoel. Tot ik ontdekte dat ik mijn thee letterlijk aan het “verbranden” was met kokend water. Toen ik de temperatuur liet zakken en de thee korter liet trekken, veranderde alles. De smaak werd zachter, frisser, zelfs een beetje bloemig. Sindsdien is het één van mijn favoriete theesoorten geworden en ik ben niet de enige!
Gelukkig is het heel eenvoudig om dit op te lossen. Hier zijn mijn beste tips om te zorgen dat jouw thee niet meer bitter smaakt en je echt kunt genieten van elk kopje.
“Hoort groene thee niet gewoon bitter te zijn?”
Nee, helemaal niet. Als je hem goed zet, is hij juist mild, lichtzoet en zacht van smaak.
“Hoe weet ik of mijn water de juiste temperatuur heeft?”
Gebruik een thermometer of laat gekookt water een paar minuten staan. Je kunt ook investeren in een waterkoker met temperatuurinstelling superhandig als je vaker losse thee zet.
“Kan ik dit ook toepassen bij andere theesoorten?”
Zeker. Witte thee is nóg gevoeliger voor hitte. Zwarte thee, kruidenthee en rooibos thee kunnen meestal wel tegen kokend water, maar zelfs daar kan een lagere temperatuur verrassend subtiele smaken geven.
Gun jezelf het plezier van échte thee.
Laat je water 6 minuten afkoelen en zet je volgende kop groene thee opnieuw.
Ik durf te wedden dat je denkt: “Wauw… dít is andere koek!”
Wil je meer losse thee zetten tips, of zoek je een lekkere groene thee ?
Neem een kijkje in mijn webshop.
Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!
Abonneer je op de nieuwsbrief en ik breng je als eerste op de hoogte van thee nieuwtjes en exclusieve kortingsacties!
Theeboetiek Jolien
Janninksweg 93
7513 DH Enschede
Tel: 06-86150153
Mail: contact@theeboetiekjolien.nl
KVK: 78118921
BTW: NL004846754B90
Met liefde gebrouwen door EvoWeb
Uiteraard met een heerlijk kopje thee erbij
Theeboetiek Jolien
Janninksweg 93
7513 DH Enschede
KVK: 78118921
BTW: NL004846754B90
Tel: 06-86150153
Mail: contact@theeboetiekjolien.nl
Met liefde gebrouwen door EvoWeb
Uiteraard met een heerlijk kopje thee erbij